Commercial Design Leisure Leisure Design & News

ZHA announces the design of 2 Murray Road

Main image: Render by MIR, Courtesy of Zaha Hadid Architects

Located in the heart of Hong Kong’s central business district, the 36-storey Murray Road project for Henderson Land replaces a multi-storey car park to create an urban oasis adjacent to Chater Garden within a short walking distance to both Central and Admiralty MTR metro stations.

Render by Arqui9, Courtesy of ZHA

With its base elevated above the ground to shelter courtyards and gardens cultivated with trees and plants in the centre of one of the world’s busiest cities, the design creates new civic plazas that are enveloped by nature.

Echoing the organic forms of the natural world; the redevelopment connects with the adjacent public gardens and parks. These tranquil outdoor areas flow into the generous communal spaces of the interior; the craftsmanship and precision of the curved glass façade enhancing this seamless connectivity between the building’s interiors and the surrounding gardens and city beyond.

The design reinterprets the structural forms and layering of a Bauhinia bud about to blossom. Known as the Hong Kong orchid tree, the Bauhinia x blakeana was first propagated in the city’s botanic gardens above the Murray Road site and its flowering bud features on Hong Kong’s flag.

Render by PixelFlakes courtesy of ZHA

At the core of the city’s financial district, the project is situated at the east-west / north-south junction of Hong Kong’s network of elevated pedestrian walkways; connecting directly with surrounding gardens, shops and restaurants as well as the offices of leading financial and civic institutions.

A high-tensile steel structure provides very wide span (up to 26m) of naturally lit, column-free, Grade A office space with a 5 metre floor-to-floor height giving maximum flexibility; its vertical core located on the eastern side of the building to optimise views of Chater Garden and the city’s renowned skyline to the west.

Working with the Henderson Land and Arup’s Building Sustainability Team, the design has achieved LEED Platinum and WELL Platinum pre-certification together with the highest 3-Star rating of China’s Green Building Rating Program. The design, procurement and construction targets full certification at occupancy.

The building’s smart management system creates a contactless pathway for all occupants from the street to their workstation that eliminates direct contact with communal surfaces and includes AI-assisted lift controls. Using a mobile phone, contactless smart card or biometric recognition, occupants can enter the building and pass security, call lifts to their office floor and access other zones such as lounge areas and washrooms.

Arranged for access on multiple levels, the large double-height foyer at ground level welcomes staff and visitors with its interplay of natural light, planting and organic forms leading up to the second floor public lobby on the city’s elevated walkway network. Suspended above the canopy of its surrounding tress, the sculptural glass façade of this expansive lobby defines a variety of nested spaces, each refined for purpose and experience.

Designed for intuitive navigation and to accommodate evolving patterns of working with enhanced workplace flexibility, the colour palettes of these finely detailed spaces differentiate key destinations within the tower.

Located on the refuge floor, the Sky Garden is an outdoor recreational space with running track and an aquaponics planting network that acts as an effective biological air-purifying filter by consuming contaminants.

The banqueting hall at the top of the tower offers panoramic views of the city’s surrounding skyline. Hosting a variety of public and corporate events, its glazed roof and façade will ensure this space becomes one of the city’s most memorable venues.

Designed to withstand the region’s powerful summer typhoons, the façade is comprised of 4-ply, double-laminated, double-curved insulated glass units – the first of their kind in Hong Kong – to effectively insulate the building and reduce its cooling load as well as build resilience.

Hybrid ventilation is controlled by the building’s automated management system and enables all office levels to be naturally ventilated. This natural ventilation can be supplemented when required with mechanical dehumidification and filtration to further enhance the indoor environment and air quality.

The building’s air quality monitoring system will detect the degree of occupancy in any interior and automatically adjust indoor air temperature, humidity and fresh air volume to meet demand. These smart systems learn to accurately predict daily occupancy trends to optimise energy demand, ensuring increased efficiencies with lower energy consumption.

Two weather stations installed at street level and roof level will monitor real-time outdoor conditions including PM10, PM2.5, ozone, daylight (solar irradiation), wind speed (m/s), rainfall (mm), temperature (oC), humidity (%) and noise (dB). These weather stations will inform occupants of outdoor air quality and are connected to the building’s automated management system to adjust the tower’s hybrid ventilation as required, ensuring the optimum supply of high quality outdoor air.

The redevelopment also incorporates a solar responsive ventilator (SRV) along the western perimeter of each floor to enhance the comfort of occupants. Powered by photovoltaics, the low speed, silent SRV creates a channel of air that has the ability to adjust solar radiative heat to the perimeter zone for further comfort.

A 26% reduction in electricity demand will be achieved with the use of smart chiller plant optimization, high-efficiency HVAC equipment and daylight sensors that reduce artificial lighting during periods of sufficient natural light.
 
A top-down construction method is employed to accelerate the redevelopment programme on-site by implementing deep basement and above-ground construction at the same time.

With construction works beginning last year and its procurement targeting embodied carbon reductions as well as the use of recycled materials, 2 Murray Road looks to the future with the integration of advanced design, construction and operational technologies.

zaha-hadid.com

0 comments on “ZHA announces the design of 2 Murray Road

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: